Vi har inga normala öppettider för fältskytte. Är man intresserad av fältskytte bör man ta kontakt med ledarna på korthållsbanan.
För öppettider på korthållsbanan se öppettider och priser och kontaktpersoner under kontakta oss.

Fältskytte

Fältskyttet är en gren där skytten själv får bedöma avstånd ute i terrängen samt vind avdrift för kulan. Allt detta är ett svårt moment som tar 3-5 år för en skytt att lära sig grunderna i och ha möjlighet att klara av all bedömning på fältskyttestigen.
Avstånden varierar från 150 till 650 meter som betraktas som normalavstånd.

Figurerna är avpassade för de olika avstånden i storlek så det finns någon möjlighet att se målen. Banläggaren för fältskyttestigen sätter målen för en station på minimum eller maximum längd för avsedd figur. Sedan får skytten själv bedöma hur långt det är till målet.

Skjuttiderna är allt från 35 sek. till 1.5 min för 6 skott. Antingen i liggande eller knästående skjutställning. Knästående är det tillåtet att sitta på rumpan och ta stöd med båda armbågarna på knäna. Även höga knästående är tillåtet.

Fältskyttemål gevär 6,5
Vindavdrift

Skytten skall bedöma vinden var den kommer ifrån hur den följer terrängen om det är rak sida snett framifrån eller bakifrån. Hålla reda på vinden görs med en kompass som nollställes för varje tävling om hur det blåser.

Vindmatätare användes för att se hur många sekundmeter det blåser.
Ex. skytten beräknar målet står på 600 meter, rak sida och det är 6 sekundmeter vindavdrift.
Ber.  6×6/2=> 18 knäpp i sida => 18 x 6 = 108 cm eller 1 meter och 8 cm flyttar kulan sig från avfyringsplats till målet.
Flyttar skytten inte träffbilden så har han inte en chans att träffa sin figur under  rådande förhållande. Därför är fältskyttet så roligt och det är en ny tävling varje station.

En tävling omfattar normalt 5-6 skjutstationer varav minst en till två knästationer skall ingå.
Ett mästerskap har mellan 7-8 stationer och lika här 1-2 knästationer

Vapen

Här används kaliber 6.5 mm. Gevären som användes är SAUER 200, CG 80 eller CG 63.
Tryckpunkt i denna disciplin skall vara som lägst 1.5 kg.

Sauer 200 str (Scandinavian target rifle)
rws target elite 6,5*55 ammunition

RWS target elite 6,5*55